Tajskie curry z dynią i mięsem

Tajskie curry z dynią i mięsem
Kolejny przepis z dynią hokkaido. Odkryta tej jesieni - jest ona zdecydowanie na pierwszym miejscu wszystkich "dyniowatych" (a nawet powiem, że wśród warzyw) w ostatnich dniach. Tym razem w duecie z mięsem - u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka. Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), aromatyczne i po prostu smaczne.
TAJSKIE CURRY Z DYNIĄ I MIĘSEM - Laura SKŁADNIKI:
  • 30 dkg chudego mięsa
  • 50 dkg upieczonej dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać i pokroić w centymetrową kostkę.
Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.
Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.
Podawać z ryżem.

* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Więcej o paście curry tutaj.

Kategorie przepisów