Tajskie curry z dynią i mięsem
![Tajskie curry z dynią i mięsem](/obrazek/duze/tajskie-curry-z-dynia-i-miesem-154613.jpeg)
Kolejny przepis z dynią hokkaido. Odkryta tej jesieni - jest ona zdecydowanie na pierwszym miejscu wszystkich "dyniowatych" (a nawet powiem, że wśród warzyw) w ostatnich dniach. Tym razem w duecie z mięsem - u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka.
Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), aromatyczne i po prostu smaczne.
TAJSKIE CURRY Z DYNIĄ I MIĘSEM - Laura
SKŁADNIKI:
Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.
Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.
Podawać z ryżem.
* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Więcej o paście curry tutaj.
![](http://2.bp.blogspot.com/-LTPjIrfpbkM/UG0jJbU8t0I/AAAAAAAABmo/k8FIUYgwLCU/s640/TAJSKIE+CURRY+Z+DYNI%C4%84+I+MI%C4%98SEM.jpg)
- 30 dkg chudego mięsa
- 50 dkg upieczonej dyni hokkaido
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry*
- 4 liście limonki kaffir
- 2 łyżki oleju
Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.
Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.
Podawać z ryżem.
* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Więcej o paście curry tutaj.