Makaron z kurczakiem, brązowymi pieczarkami i szpinakiem
Kolejny makaronik. Jesień to zdecydowanie pora makaronowa w moim domu:) Tym razem przepis wymagający nieco więcej nakładu czasowego, ale wciąż łatwy i z zachwycającym efektem. Jak stwierdził mój mąż takie danie mógłby jeść codziennie i nie znudziło by mu się więc gwarantuję, że posmakuje wielu osobom. I musi coś w tym być ponieważ małżonek nie jest zbyt wielkim fanem makaronów.
Makaron z kurczakiem, brązowymi pieczarkami i szpinakiem:
- 400 g mięsa kurczaka (użyłam mięsa z udek), pokrojonego w kostkę
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
- 300 g szpinaku, blanszowanego, odciśniętego i posiekanego
- 2 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- olej
- sól, pieprz
- 300 g makaronu, ugotowanego al dente
Na dużej patelni rozgrzewam ok 3 łyżek oleju, dodaje kurczaka, doprawiam solą, pieprzem, smażę do czasu aż mięso przyrumieni się z każdej strony. Usmażone mięso przekładam do miski, którą przykrywam talerzem. Na tą samą patelnie wrzucam pokrojone pieczarki, dusze pod przykryciem ok 10 min. Przekładam do miski z mięsem. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam czosnek, smażę ok 1 min. Następnie dodaję posiekany szpinak, smażę ok 3-4 min, mieszając co jakiś czas. Dodaję kurczaka i pieczarki, smażę razem ok 3 min. Na koniec dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i smażę ok 2-3 min. Doprawiam do smaku sola i pieprzem. Podaję natychmiast.
Smacznego