Chleb tostowy z ziarnami
Mmm, nie ma to jak dobre tosty! Myślę, że każdy się ze mną co do tego zgodzi.
Tosty francuskie prosto z patelni podawane z cynamonem i konfiturą z wiśni. Grzanki z piekarnika z mozzarellą, pomidorami, pesto bazyliowym, kaparami i cebulką. Albo zwykłe, z żółtym serem i ketchupem.
Problem z tostami jest jednak taki, że chleb tostowy kupiony w sklepie na dobrą sprawę nie powinien być w ogóle dopuszczony do sprzedaży. To nadmuchana wata, która po zgnieceniu nadaje się jedynie do wyrzucenia.
Dobry chleb polega na tym, że gdy popuka się palcem wskazującym pod jego spodem to wyda „głuchy dźwięk”, a gdy zgniecie się skórkę kromki powinna ona wrócić do swojego pierwotnego kształtu.
Taki właśnie jest domowy chleb tostowy z ziarnami i jeśli zrobicie z niego grzanki to przekonacie się o tym, że naprawdę smakuje jak powinien. Jest tylko zdrowszy od tego kupnego i bardziej zwarty.
W przepisie podałam mąkę pszenną, bo akurat taką miałam pod ręką w kuchni, ale polecam Wam także wersję z mąką pszenną pełnoziarnistą.
A podobny chlebek tostowy, ale bez dodatku ziaren i w trochę innych proporcjach pokazywałam Wam już kiedyś tutaj.
Wybierzcie ulubiony, a Wasze tosty nabiorą nowej jakości
Chleb tostowy z ziarnami Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 30 mins Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej
- łyżka mleka w proszku
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki masła
- 220 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 30 g ziaren słonecznika
- 15 g sezamu
- żółtko + łyżeczka mleka
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z mlekiem w proszku, drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy dwie łyżki masła.
- W rondelku gotujemy mleko, powinno być letnie, lecz nie za gorące. Wlewamy je powoli i wyrabiamy składniki na zwarteciasto. Po kilku minutach wyrabiania dorzucamy ziarna słonecznika i sezamu.
- Kulę z ciasta wkładamy do miseczki nasmarowanej oliwą i przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po podwojeniu objętości formujemy je w podłużny bochenek. Formę keksówkę smarujemy łyżką masła i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niech chlebek i dłońmi dociskamy, aby wierzch był równy. Przykrywamy keksówkę ściereczką lub folią i zostawiamy w cieple na 45 minut.
- Rozbełtane żółtko łączymy z mlekiem, miksturą smarujemy wierzch chleba i posypujemy ziarnami słonecznika lekko je dociskając.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 190, wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy. Chlebek zjadamy ma zimno lub w formie tostów na ciepło.