Kyllingburgere w prostym tłumaczeniu to „kurczakburgery”. W przepisie zaproponowanym przez Agunkę podawane są z sosem paprykowym. W zdrowszej wersji – z surówkami, w mniej zdrowszej – w bułce hamburgerowej. Bardzo smaczne, polecam :)
Warto wypróbować różnych przepisów z wykorzystaniem aronii, które wspaniale pomagają w walce z nadciśnieniem, są wartościowe w profilaktyce antyrakowej i cudownie chronią nas przed przeziębieniami.
Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (...) pieczarki oraz kiełbasę pokroić na plastry, umytą paprykę pokroić w kostkę, obraną cebulę - w piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku...
Wiekszy ogórek umyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam na kawalki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Wypiłam... ale powiem szczerze nie zachwycił mnie jego smak... Będę go na przyszłość mieszać z innymi warzywami.
Ryż ten z powodzeniem sprawdza się w potrawach mięsnych i pikantnych choć znane są również jego użycia w wersji na słodko, w połączeniu na przykład z rodzynkami. Dla Wojciecha, który lubi czasem rzucić mięsem, wybór tradycyjnego burrito z ryżem był oczywisty.
Te pszenno-żytnie chlebki upieczone w formie bagietek w smaku są podobne do znanych ze sklepu grahamek. Nie ma tutaj jednak mąki graham, a te widoczne brązowe drobinki, to otręby z mąki żytniej. Jest tu też żytni zakwas oraz drożdże. Znaczy to, że nawet ci z Was, którzy posiadają młody zakwas lub trochę się go obawiają, upieką z powodzeniem te chlebki. Drożdże pomogą ciastu wyrosnąć jak należy:)
Lekkie i nieskomplikowane a jednocześnie smaczne śniadanie lub kolacja. Użyłam sprawdzonych serdelków dobrej jakości. Piwo w czasie duszenia wyparowuje i na patelni pozostaje tylko słodycz cebuli i papryki.
Niewielu z nas ma (...) świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin wartości odżywczych i leczniczych.
Bardzo treściwe i bardzo lekkie danie a przy tym prezentujące się pysznie. Połączenie dwóch warstw, mięsnej i szpinakowej nie jest raczej czymś nowym, natomiast co wyróżnia to danie to z pewnością fantastyczny sos serowy który zastępuje tu tradycyjny beszamel. Przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu ale z pewnością jest warto.
Te szwedzkie cuda to okrągłe chleby z wyraźnymi dziurkami, które charakteryzuje niezwykła miękkość. Od pierwszego razu kiedy ich spróbowałam, za każdym razem przywożę do domu kilogramy, a część rozdaje w prezencie (ostatnio całą paczkę przywiozłam Tosi).
Kisir to bliskowschodnie danie składające się zwykle z bulguru, pomidorów i pietruszki. Wersja z granatem wywodzi się przede wszystkim z Turcji i właśnie taką przygotowałam. Przepis zaczerpnęłam od Yotama Ottolenghi, autora książki "Jerusalem", której jestem dumną posiadaczką
Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszałam razem w misce, dodałam startej skórki. Następnie, po kolei dodałam olej, jajko i sok z mandarynek...