Penne z sycylijskim pesto

Penne z sycylijskim pesto
Zdjęcie - Penne z sycylijskim pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZ jesienią bywa tak, że nie każdy i zawsze ją lubi. Na mnie ta pora roku wpływa dość niekorzystnie, co owocuje nie raz w moim codziennym życiu i niestety również w gotowaniu. Po prostu nic mi się nie chce:) Niestety czasami mimo, ze się nie chce czasami trzeba coś zrobić, np. coś do jedzenia. Wtedy bardzo przydatne są takie przepisy jak ten, expresowy, łatwy, smaczny.
Penne z sycylijskim pesto*:
  • 50 g blanszowanych migdałów, prażonych przez 10 min na suchej patelni
  • 20 świeżych liści bazylii
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 80 g tartego parmezanu
  • ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 500 g makaronu penne
  • liście bazylii do przybrania

Migdały, liście bazylii, suszone pomidory, czosnek i oliwę umieszczam w misie blendera, miksuję na gładką, kremową masę. Zmiksowaną masę przekładam do dużej miski, dodaję parmezan, mieszam przy pomocy widelca. Doprawiam całość do smaku sola i pieprzem. Makaron gotuję al dente z dużej ilości wody. Ugotowany odcedzam na sicie, dodaje do pesto, dokładnie mieszam. Podaje natychmiast z liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's Pasta'

Kategorie przepisów