Tarta cytrynowa.
Kupiłam nową foremkę do tart… Tę z wyjmowanym dnem… Od dawna miałam ochotę to zrobić… A skoro już kupiłam, to nie mogła leżeć taka nieużywana… No i nie leżała.
Upiekłam tartę cytrynową na kruchym cieście – według mojego ulubionego przepisu i niezmiennie twierdzę, ze nie ma lepszego. Jest idealne pod każdym względem. Bez mąki krupczatki, proszku do pieczenia i zbędnego zachodu. Kto próbował, ten wie…
A kto nie próbował, tego zapraszam do wspólnej zabawy. Podwójnie pieczona tarta cytrynowa nie tylko kusi słonecznym kolorem, ale pachnie tak bosko, że nie sposób jej się oprzeć – chyba, że to ja mam taką słabą wolę… W każdym razie dostał mi się tylko kawałek, bo reszta zniknęła zanim się obejrzałam, a gości tego dnia nie mieliśmy… przynajmniej nie zauważyłam…
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki (do kruchego ciasta używam tortowej)
- 125g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
nadzienie cytrynowe (warstwa wierzchnia):
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 180g cukru
- sok i skórka z 3 cytryn
- 125g śmietany kremówki 36%
- 50g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
Ponadto:
- 150g kremówki
- 150g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
- 100ml wody
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
- Z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Najlepiej robić to siekając składniki nożem lub w malakserze z funkcją pulse – wystarczy zaledwie kilka obrotów, zanim ciasto zbije się w kulę. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasto zebrać w kulę, zawinąć w folię o schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
- Formę do tarty o średnicy ok 25cm lekko natłuścić.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do foremki wyklejając dokładnie dno i boki. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia, by nie skurczyło się nadmiernie podczas pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 200°C Ciasto wyłożyć pergaminem i na wierzch wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki. Podpiec przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika usunąć suche ziarna i papier. Ostudzić.
- Jajka, żółtko i cukier ubijac mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści.
- Nie przerywając ubijania, dodawać po kropelce sok z cytryny.
- Następnie dodać połowę skórki i kremówkę. Na koniec dodać płynne, chłodne masło. Przez cały czas ubijać.
- Masę wylać na podpieczony spód tarty i posypać resztą skórki cytrynowej.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 170°C.
- Ostatnią cytrynę dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plastry. Gotować w wodzie z cukrem przez 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. wymieszać.
- Gorąca tartę polać syropem i udekorować plastrami cytryny.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Udekorować zimną już tartę.
Smacznego!