Tarta cytrynowa.

Tarta cytrynowa.

Kupiłam nową foremkę do tart… Tę z wyjmowanym dnem… Od dawna miałam ochotę to zrobić… A skoro już kupiłam, to nie mogła leżeć taka nieużywana… No i nie leżała.

Upiekłam tartę cytrynową na kruchym cieście – według mojego ulubionego przepisu i niezmiennie twierdzę, ze nie ma lepszego. Jest idealne pod każdym względem. Bez mąki krupczatki, proszku do pieczenia i zbędnego zachodu. Kto próbował, ten wie…

A kto nie próbował, tego zapraszam do wspólnej zabawy. Podwójnie pieczona tarta cytrynowa nie tylko kusi słonecznym kolorem, ale pachnie tak bosko, że nie sposób jej się oprzeć – chyba, że to ja mam taką słabą wolę… W każdym razie dostał mi się tylko kawałek, bo reszta zniknęła zanim się obejrzałam, a gości tego dnia nie mieliśmy… przynajmniej nie zauważyłam…

Zdjęcie - Tarta cytrynowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki (do kruchego ciasta używam tortowej)
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

nadzienie cytrynowe (warstwa wierzchnia):

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 180g cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 125g śmietany kremówki 36%
  • 50g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

Ponadto:

  • 150g kremówki
  • 150g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wody
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej

Zdjęcie - Tarta cytrynowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko wyrobić ciasto. Najlepiej robić to siekając składniki nożem lub w malakserze z funkcją pulse – wystarczy zaledwie kilka obrotów, zanim ciasto zbije się w kulę. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasto zebrać w kulę, zawinąć w folię o schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  • Formę do tarty o średnicy ok 25cm lekko natłuścić.
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do foremki wyklejając dokładnie dno i boki. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia, by nie skurczyło się nadmiernie podczas pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C Ciasto wyłożyć pergaminem i na wierzch wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki. Podpiec przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika usunąć suche ziarna i papier. Ostudzić.
  • Jajka, żółtko i cukier ubijac mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści.
  • Nie przerywając ubijania, dodawać po kropelce sok z cytryny.
  • Następnie dodać połowę skórki i kremówkę. Na koniec dodać płynne, chłodne masło. Przez cały czas ubijać.
  • Masę wylać na podpieczony spód tarty i posypać resztą skórki cytrynowej.
  • Piec przez 45 minut w temperaturze 170°C.
  • Ostatnią cytrynę dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plastry. Gotować w wodzie z cukrem przez 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. wymieszać.
  • Gorąca tartę polać syropem i udekorować plastrami cytryny.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Udekorować zimną już tartę.

Smacznego!

Zdjęcie - Tarta cytrynowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów