Karmelowe babeczki
Pachnące karmelem, słodkie, klejące, wilgotne ze spieczoną skórką.... po prostu pyszne. Zajadaliśmy się nimi zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Moje babeczki ładnie rosły w trakcie pieczenia, niestety w czasie studzenia nieco oklapły. Nie dodało im to uroku, ale też nie odjęło smaku. Z podanych proporcji uzyskałam 11 babeczek. Przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly"
Składniki na 12 standardowych babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 170C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, połamaną czekoladę, cukier, golden syrup i miód oraz mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej masę do miski i odstaw na 15 minut do przestudzenia.
Kiedy masa będzie już przestudzona wsyp mąkę i proszek, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem by sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Aby nadać im bardziej dekoracyjnego wyglądu można użyć szablonu. Szablon z wybranym wzorem połóż na babeczce i oprósz cukrem pudrem. Następnie delikatnie, tak by nie zasypać uzyskanego wzorku, zdejmij szablon. Szablon można zrobić samemu wycinając wzorek na kawałku papieru.
Smacznego !
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 standardowych babeczek:
- 125g masła
- 100g białej czekolady
- 150g brązowego cukru
- 90g golden syrupu (miałam tylko 50g więc dodałam 40g miodu)
- 160ml mleka
- 200g mąki*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 170C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, połamaną czekoladę, cukier, golden syrup i miód oraz mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej masę do miski i odstaw na 15 minut do przestudzenia.
Kiedy masa będzie już przestudzona wsyp mąkę i proszek, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem by sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Aby nadać im bardziej dekoracyjnego wyglądu można użyć szablonu. Szablon z wybranym wzorem połóż na babeczce i oprósz cukrem pudrem. Następnie delikatnie, tak by nie zasypać uzyskanego wzorku, zdejmij szablon. Szablon można zrobić samemu wycinając wzorek na kawałku papieru.
Smacznego !
Wydrukuj przepis