Tort marchewkowo - pomarańczowy
Składniki:
225g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
2 jajka
175ml oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
100g brązowego cukru
150g startej marchewki
1/2 słoika dżemu pomarańczowego
400g mascarpone
2 - 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać i połączyć z sodą, kardamonem i solą. W innej misce ubić olej z cukrem i jajkami. Dodać składniki suche i wymieszać. Na koniec wmieszać startą marchewkę. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 - 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 40 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na 3 równe części. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Blaty ciasta smarować niezbyt obficie dżemem pomarańczowym a następnie wykładać mascarpone. Składać w torcik.