Zupa z soczewicą i makaronem
Dzisiaj mam do zaproponowania pyszną zupę z soczewicą i makaronem. Wiele smaków się tu znajduje i wszystkie składają się na to że można zjeść nawet trzy talerze. Jest to rodzaj zupy wegetariańskiej ale soczewica nasyca niczym mięso.
Źródło:Jennie Fleetwood: Jeden garnek wiele potraw
Składniki:
- 20 dag soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1l wody
- 1 l wywaru z jarzyn
- 10 dag drobnego makaronu
- majeranek, bazylia
- sól, pieprz
W garnku podgrzać masło i oliwę, dodać cebulę i seler, poddusić przez 5 min. Dodać czosnek, przesmażyć. Dodać koncentrat i soczewicę. Wymieszać, wlać wywar i wodę, wsypać zioła, sól, pieprz do smaku. Gotować aż, soczewica będzie al dente. Dodać makaron i gotować na małym ogniu do miękkości makaronu i soczewicy.Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Smacznego:)