Zupa z soczewicą i makaronem

Zupa z soczewicą i makaronem

Dzisiaj mam do zaproponowania pyszną zupę z soczewicą i makaronem. Wiele smaków się tu znajduje i wszystkie składają się na to że można zjeść nawet trzy talerze. Jest to rodzaj zupy wegetariańskiej ale soczewica nasyca niczym mięso.

Zdjęcie - Zupa z soczewicą i makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło:Jennie Fleetwood: Jeden garnek wiele potraw

Składniki:

  • 20 dag soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1l wody
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 10 dag drobnego makaronu
  • majeranek, bazylia
  • sól, pieprz

W garnku podgrzać masło i oliwę, dodać cebulę i seler, poddusić przez 5 min. Dodać czosnek, przesmażyć. Dodać koncentrat i soczewicę. Wymieszać, wlać wywar i wodę, wsypać zioła, sól, pieprz do smaku. Gotować aż, soczewica będzie al dente. Dodać makaron i gotować na małym ogniu do miękkości makaronu i soczewicy.Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów