Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny.
Jest czasochłonny, bo starter trzeba nastawić 24 godziny przed przygotowaniami właściwymi. Potem już jednak idzie raz dwa - zagniatanie, wyrastanie, zagniatanie, wyrastanie, pieczenie, i jest. Pyszny. Zupełnie wyjątkowy. Chleb, mimo że nie ma żadnych niezwykłych dodatków, zaskakuje smakiem. Wszystko za sprawą startera, który nadaje mu zupełnie innej konsystencji, niż mają typowe chleby na drożdżach. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że chleb ma fantastyczny kolor, jest sycący i naprawdę wspaniały. Polecam Wam ogromnie - nie zawiedziecie się.
Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta
Kremowy, delikatny serek świetnie uzupełnia pikantnego pora i słonawą szynkę, a całość orzeźwiają małe pomidorki. Bardzo fajne zestawienie składników :)
Grissini są bardzo łatwe do zrobienia. Nie wyrastają godzinami, a w rozgrzanym piekarniku wystarczy im dosłownie kilka minut. Po upieczeniu lubię je wsadzić do wysokiej szklanki, czy innego naczynia pozwalającego im stać, bo tak najbardziej zachęcają do sięgnięcia.
Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się upiekł..chrupiąca skórka...zaraz po upieczeniu [ wiem, że gorącego się nie je] musiałam odkroić piętkę i zjeść ..taka piętka i szklanka mleka..pycha..
Poledwiczki ,to znakomite,delikatne mieso-niestety niedocenione przez kuchnię wloską- a szkoda. Najwazniejszą jej zaletą jest to, że wystarczy około 15 min.duszenia i mamy gotowa potrawę.
Tajskie smaki przemyciłam w chlebku drożdżowym, który wspaniale będzie się komponował jako dodatek do rozgrzewającego curry, czy pikantnych krewetek zatopionych z kokosowym sosie.
Szybki przepis na pyszne ciastka na weekend! Mają cudowny migdałowy aromat, są kruche i po prosty cudowne! Jeśli zostało Wam trochę marcepanu po świętach to polecam Wam ten przepis, aby go wykorzystać.
Ziemniaczki, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziołami, dzięki czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!
I kolejny przepis na kurczaka! Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.
Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej nazwie panini i churros.
Wyjąć z wywaru mięso, oddzielić od kości i pokroić w paski. Przecedzić wywar, dodać do niego pokrojone mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy oraz makaron i zagotować do miękkości..