Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem
Chodziło za mną coś słodkiego, więc koniecznie musiałam upiec ciasto. Właśnie siedzę i jem jego kawałek. Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na zimowy wieczór!
Marchewka i kokos sprawiają, że ciasto jest dość ciężkie i wilgotne (dodatek oliwy i whiskey!), dla mnie- doskonałe!
Ciasto marchewkowe z oliwą i kokosem Składniki- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- gożdziki - 1/2 łyżeczki (mielone)
- sól - 1/2 łyżeczki
- marchew - 4-5 średnich szt
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki
- oliwa - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- whiskey - 3 łyżki
- migdały - 1/3 szklanki, krojone
- masło - 1 łyżka, do nasmarowania formy
- mąka krupczatka - 2 łyżki do obsypania formy
Foremkę (np. do babki) nasmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i goździkami.
Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, połącz z kokosem i migdałami.
W dużej misce oba rodzaje cukru wymieszaj (np. silikonową szpatułką) z oliwą, jajkami i whiskey. Do masy dodawaj stopniowo (w 3 partiach) mąkę oraz marchew, mieszając po każdej partii dodanych składników. Odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie przełóż do foremki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.