Bułki drożdżowe z dżemem
Nie ma chyba nic lepszego niż smak świeżego drożdżowego ciasta :-) Te bułki zasmakują każdemu, wystarczy tylko dodać odpowiednie nadzienie, które zasmakuje naszym domownikom :-) Ja użyłam domowej roboty dżemu malionowego, ale możecie użyć dowolnego innego dżemu albo świeżych owoców np. śliwek lub malin. Bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub na przekąskę do szkoły lub pracy. Bułek nauczyłam się robić na kursie z pewnie dobrze Wam zwaną autorką bloga White Plate - Liską. Bardzo Wam polecam!
Składniki na ok. 13 bułek:
- 3 żółtka
- 40g. cukru
- 250g. mąki
- 20g. świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- 50g. roztopionego i trochę przestudzonego masła
- dowolny dżem - ok. 120g.
Z 40g. cukru odłożyć 1 łyżkę, resztę cukru przełożyć do miski z żółtkami. Do 1 łyżki cukru dodajemy pokruszone drożdże i połowę lekko podgrzanego letniego mleka (mleko nie może być bardzo ciepłe!). Mieszamy wszystko, aż drożdże się kompletnie rozpuści. Z 250g. mąki odłożyć 3 łyżki. Te 3 łyżki mąki dodać do drożdży i wymieszać, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Żółtka utrzeć ręcznie lub mikserem z resztą cukru na kogel mogel. Do dużej miski wsypać mąkę, masło, kogel mogel. sól, skórkę, rozczyn z drożdży, resztę mąki, cukru i mleka. Wszystko mieszamy i zagniatamy ręcznie lub mikserem końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h.
Po tym czasie zabieramy się za lepienie bułek. Ciasto podzielić na ok. 13 równych części. Każdą część formujemy w kulkę i rozpłaszczamy ręką. Na środek kładziemy niepełną płaską łyżeczką dżemu. Brzegi sklejamy w jednym miejscu, aby utworzyć taką sakiewkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sakiewki sklejeniem do dołu. Blaszkę z bułkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż bułki się wyraźnie zrumienią.