Bułki drożdżowe z dżemem

Zdjęcie - Bułki drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma chyba nic lepszego niż smak świeżego drożdżowego ciasta :-) Te bułki zasmakują każdemu, wystarczy tylko dodać odpowiednie nadzienie, które zasmakuje naszym domownikom :-) Ja użyłam domowej roboty dżemu malionowego, ale możecie użyć dowolnego innego dżemu albo świeżych owoców np. śliwek lub malin. Bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub na przekąskę do szkoły lub pracy. Bułek nauczyłam się robić na kursie z pewnie dobrze Wam zwaną autorką bloga White Plate - Liską. Bardzo Wam polecam!

Składniki na ok. 13 bułek:
  • 3 żółtka
  • 40g. cukru
  • 250g. mąki
  • 20g. świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g. roztopionego i trochę przestudzonego masła
  • dowolny dżem - ok. 120g.

Z 40g. cukru odłożyć 1 łyżkę, resztę cukru przełożyć do miski z żółtkami. Do 1 łyżki cukru dodajemy pokruszone drożdże i połowę lekko podgrzanego letniego mleka (mleko nie może być bardzo ciepłe!). Mieszamy wszystko, aż drożdże się kompletnie rozpuści. Z 250g. mąki odłożyć 3 łyżki. Te 3 łyżki mąki dodać do drożdży i wymieszać, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Żółtka utrzeć ręcznie lub mikserem z resztą cukru na kogel mogel. Do dużej miski wsypać mąkę, masło, kogel mogel. sól, skórkę, rozczyn z drożdży, resztę mąki, cukru i mleka. Wszystko mieszamy i zagniatamy ręcznie lub mikserem końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h.

Po tym czasie zabieramy się za lepienie bułek. Ciasto podzielić na ok. 13 równych części. Każdą część formujemy w kulkę i rozpłaszczamy ręką. Na środek kładziemy niepełną płaską łyżeczką dżemu. Brzegi sklejamy w jednym miejscu, aby utworzyć taką sakiewkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sakiewki sklejeniem do dołu. Blaszkę z bułkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż bułki się wyraźnie zrumienią.

Zdjęcie - Bułki drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka pieczone w oliwie

Jajka pieczone w oliwie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem
1

Kanapki z awokado i czosnkowym…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
2

Omlet francuski z czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
1

Serowa strata ze szpinakiem i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce
1

Grzanki z ciecierzycą i jajkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty