Zakręcane paluszki z ciasta francukiego z cheddarem i boczkiem
Karnawał w pełni i w tym roku wyjątkowo długi podobno. Może więc będziecie potrzebowali przekąsek, którymi będzie można oczarować znajomych na imprezie.
Pomysł na tak podane ciasto francuskie podpatrzyliśmy gdzieś w sieci. Szczerze chcielibyśmy podać źródło, ale niestety żadne z nas nie pamięta :)
For English version roll down...
Potrzebne będzie:
- arkusz ciasta francuskiego - my używamy gotowego, chłodzonego - ale oczywiście jeśli ktoś ma dużo wolnego czasu, to można zrobić samodzielnie :)
- boczek pokrojony w paski o szerokości około 0,5 cm. (im dłuższe, tym lepiej)
- roztrzepane żółtko jaja
- około 50 gramów startego sera cheddar
- łyżeczka cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a blachę z niego wykładamy papierem do pieczenia. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i smarujemy równomiernie roztrzepanym żółtkiem jaja. Posypujemy równomierną warstwą tartego sera i delikatnie wałkujemy. Nie chodzi o to żeby rozwałkować dodatkowo ciasto, tylko żeby wcisnąć w nie tarty ser, tak żeby się lepiej trzymał. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski o szerokości około 1 cm (dwa razy szersze niż przygotowane wcześniej paski boczku). Na każdym pasku ciasta układamy przy jednej z krawędzi paski boczku, a potem składamy wzdłuż w cienki, długi pasek z boczkiem i serem w środku. Dociskamy lekko, tak żeby się nie rozsypało. Następnie - chwytając za oba końce - skręcamy w spiralę i układamy na blasze. Ułożone, posypujemy delikatnie cukrem i pieczemy do momentu, w którym wszystko nie nabierze zachęcającej złoto-brązowej barwy... u nas zajęło to około 50 minut, ale piekarniki są różne...
Podajemy najlepiej ciepłe, ale na zimno też są pyszne...
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga
Cheddar and bacon puff pastry twists
You will need:
- 1 square sheet frozen puff pastry
- slices of bacon, sliced into 0.5 cm wide stripes (lengthwise)
- 1 egg yolk, beaten
- cheddar cheese, finely shredded
- sugar for sprinkle
Text: Aga