Polędwiczki wieprzowe z bakłażanem i papryką
przepis:
.
1 polędwica wieprzowa
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mały lub połowa większego bakłażana
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić na plastry.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokroić w paski.
Bakłażan opłukać, pokroić w plastry, a następnie w kostkę.
Cebulkę pokroić w krążki.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę, paprykę i bakłażana.
Warzywa przełożyć do mięsa. Dodać zmiażdżony czosnek, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pastę curry, sól, pieprz do smaku.