Jabłecznik z pianką (bezą)

Jabłecznik z pianką (bezą)

To ciasto kojarzące mi się z typowymi „imieninami u Cioci” i jest to wspomnienie nad wyraz miłe! Kruchy placek, pachnące cynamonem jabłka i piankowa warstwa słodkich białek.

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką (bezą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tej wersji specjalnie nałożyłam na owoce nieco mniej ubitych białek, chciałam uzyskać tylko cienką warstwę przypieczonej bezy, ale możecie podwoić proporcje i zwieńczyć swoje ciasto porządną dawką tej słodkiej ambrozji!

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką (bezą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis wzorowałam na propozycji niezastąpionej Moniki z Gotujebolubi.pl

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką (bezą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jabłecznik z pianką (bezą)

Agata, 15 stycznia 2014

Zdjęcie - Jabłecznik z pianką (bezą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłka pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z masłem, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Smaż na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj mąkę, rozmieszaj, ostudź.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć (najwygodniej zrobić to w malakserze). 1/3 ciasta oddziel i włóż do zamrażalnika, pozostałą część na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nią dno foremki do pieczenia. Na cieście ułóż jabłka.

Pianę ubij na sztywno z cukrem, rozłóż na owocach.

Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzchu piany. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 40 minut.

Kategorie przepisów