Domowe batoniki

Domowe batoniki

Jeśli jesteś wielbicielką/wielbicielem owsianych batoników, to świetnie!
Mam dla Ciebie przepis dzięki któremu pożegnasz się ze sklepowymi słodkościami. Jak dobrze znać dokładny skład słodkości, które jemy prawda? Dodatkowym atutem jest fakt, że pochodzą w 100% z naturalnych składników. Dla mnie to dwa najważniejsze powody, a przepraszam.. jest jeszcze smak- nie dorównują mu żadne inne :) Zdjęcie - Domowe batoniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/
- 250 g płatków owsianych - 50 g otrębów pszennych granulowanych - 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego) - 100 g cukru brązowego - 70 g miodu - 40 g rodzynek - 30 g pokrojonych suszonych śliwek - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - szczypta soli W rondelku rozpuścić masło i miód, przestudzić. W misce wymieszać płatki owsiane, otręby, suszone owoce, ekstrakt, sól i brązowy cukier. Wlać do miski zawartość rondelka i dokładnie wymieszać. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej batonikową masę. Zdjęcie - Domowe batoniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu) na ok. 20 minut- na złoty kolor. Upieczone wyjąć i jeszcze ciepłe pokroić (będą dość miękkie). Gdy ostygną całkowicie będą twardsze. Smacznego!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów