Pasta z czarnych oliwek, inaczej zwana tapenadą, moją tapenadą nie jest bo ma trochę inne składniki ;) A wszystko wzięło się z ostatnich warsztatów na których byłam czyli warsztatach kuchni żydowskiej, gdzie było pyszne pesto pietruszkowe
Słodycz i kwaskowatość doskonale się równoważą, a wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne mogą być dania wegetariańskie, jeśli jeszcze nie do końca jesteście do nich przekonani.
Wreszcie ten wyczekany marzec. Od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko dwadzieścia dni, dlatego dziś bardzo wiosennie. W stu procentach bezglutenowe, cytrynowe maleństwa na spodzie z mąki jaglanej.
Nadszedł weekend, jest więcej czasu, można więc spędzić chwilę w kuchni i przygotować bardziej wyszukany obiad. U nas dziś zawitały polędwiczki wieprzowe, zawijane w boczek serwowane na grillowanej cukinii.
Jutro tłusty czwartek- data zobowiązuje do zaprezentowania czegoś słodkiego, kalorycznego i (koniecznie!) smażonego w głębokim tłuszczu. W tym roku postawiłam na amerykańską klasykę i wzięłam się za klasyczne, pachnące wanilią donaty.
Nie mogłam sobie odmówić zrobienia tego chleba… ;-) Chleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa…
Dziś mam dla Was przepis, który śmiało możecie wykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy. Muffinki łatwe, szybkie, które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)
Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby …;) Wytłumaczyłam, że to serowe pączki :-) Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa.
Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?
Nigella Lawson w swojej książce "Jak być domową boginią" napisała: "Gdyby łakomstwo mogło służyć za probierz, to byłyby moje ulubione ciasteczka". To chyba całkiem niezła ich rekomendacja.
Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto..