Potrawka wegetariańska
Po tygodniu na górskich i wysokokalorycznych potrawach miałam ochotę na coś bezmięsnego i nieco lżejszego.
Składniki:
170g makaronu
1 puszka fasoli
500g pieczarek
3 garści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakowaniu. Fasolę dobrze opłukać na sitku. Cebulę i pieczarki obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki z cebulą. Smażyć kilka minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Smażyć dalej, aż szpinak zmięknie i znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać szklankę wody oraz przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę. Zaprawić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i od razy podawać.