Oponki serowe
Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek to oponki serowe :-) Nie wiem czemu czasami nazywane są pączkami angielskimi. Jeśli chcecie wiedzieć jakie je się pączki w Anglii to możecie je przygotować … z przepisu tutaj: http://ugotujmyto.pl/paczki-angielskie/. Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby …;) Wytłumaczyłam, że to serowe pączki :-) Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa. Przepis na te oponki dostałam wieki temu od Kasi (buziaki Siostrunia xxx) Są dość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…
Oponki seroweSkładniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kg chudego białego sera
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka alkoholu (u mnie rum)
- 1/2 łyżeczki soli
1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób.
2. Wszystkie składniki zagnieść. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką kółka. W tych kółkach wycinać kieliszkiem mniejsze kółka. Dobrze nasypać mąki do miseczki i za każdym razem maczać w niej krawędzie szklanki/kieliszka wtedy ciasto nie będzie się tak przylepiać do brzegów szklanki/kieliszka.
3. Smażyć na rozgrzanym do 180 stopni tłuszczu. Odsączać na papierowym ręczniku i przełożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Małe pączusie po odsączeniu -jeszcze gorące- obtaczać w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF