Caponata

Caponata

Caponata- domowe, pachnące Sycylią danie pełne warzyw, z przewagą bakłażana. Dla mnie to jeden ze smaczniejszych sposobów na podanie oberżyny.

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Caponatę możecie podawać na ciepło lub zimno, sprawdzi się zarówno jako „jarzynka” do porcji mięsa jak i podana po prostu z kawałkiem grzanki.

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Caponata

Agata, 24 lutego 2014

Zdjęcie - Caponata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pokrojone w kostkę bakłażany obsmaż na oliwie. Dodaj cebulę i czosnek oraz pokrojony w talarki seler, usmaż do miękkości. Dodaj kapary, oliwki, rodzynki i ocet.

Dodaj pomidory i duś, aż sos zgęstnieje ok. 15 minut. Dopraw do smaku.

Danie podawaj posypane uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Kategorie przepisów