Caponata
Caponata- domowe, pachnące Sycylią danie pełne warzyw, z przewagą bakłażana. Dla mnie to jeden ze smaczniejszych sposobów na podanie oberżyny.
Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?
Caponatę możecie podawać na ciepło lub zimno, sprawdzi się zarówno jako „jarzynka” do porcji mięsa jak i podana po prostu z kawałkiem grzanki.
Caponata Składniki- bakłażan - 2 szt
- cebula - 1 szt
- seler naciowy - 1 łodyżka
- czosnek - 1 ząbek
- puszka siekanych pomidorów - 2 szt
- kapary - 2 łyżki
- oliwki - ok. 10 szt
- rodzynki - 3 łyżki
- migdały - 3 łyzki
- oliwa - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
- brązowy cukier - ok. 1 łyżeczki
- ocet balsamiczny - 4 łyżki
Pokrojone w kostkę bakłażany obsmaż na oliwie. Dodaj cebulę i czosnek oraz pokrojony w talarki seler, usmaż do miękkości. Dodaj kapary, oliwki, rodzynki i ocet.
Dodaj pomidory i duś, aż sos zgęstnieje ok. 15 minut. Dopraw do smaku.
Danie podawaj posypane uprażonymi na suchej patelni migdałami.