Churrosy

Churrosy

Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Aby urozmaicić tradycyjne i znane mi już do tej pory wypieki karnawałowe postanowiłam wzbogacić mój zbiór o hiszpańskie churrosy. Nie skorzystałam jednak z oryginalnego przepisu , ale myślę ,że przynajmniej kształtem i sposobem wykonania je przypominają Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Są niezwykle proste do wykonania , a smakują wyśmienicie , a zwłaszcza z ciepłą czekoladą.

  • 1 szklanka wody.
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka likieru Maraschino
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -W garnku zagotować wodę z masłem i solą. -Zdjąć z ognia i wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. -Ponownie postawić na ogniu i mieszając gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek .
-Wystudzić.
-Do przestudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i ubijając łyżką /lub mikserem/ wyrobić jednolite ciasto. -Przełożyć je następnie do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. -Wyciskać churrosy bezpośrednio na rozgrzany olej odcinając ciasto nożyczkami lub oddzielając palcami. -Smażyć kilka minut z obu stron. Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Usmażone churrosy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Churrosy podaje się z czekoladą, a więc u mnie również jej nie zabrakło. Przygotowałam czekoladę z dodatkiem cynamonu. Składniki: 25 g gorzkiej czekolady, ¼ szklanki słodkiej śmietany, ¼ łyżeczki cynamonu
Śmietankę zagotować, dodać kawałki czekolady i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się jej. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki.
Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z tego samego ciasta można usmażyć również okrągłe pączusie . Wystarczy nadać ciastu odpowiedni kształt podczas wyciskania przez szprycę. Ciasto należy wyciskać na małe kawałki pergaminu /posmarowane olejem/, a nastepnie wkładać do gorącego tłuszczu partiami, papierem do góry. Pączusie po chwili odkleją się. Smażyć z obu stron na rumiano. Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churrosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów