Muffinki pączkowe z marmoladą
- SKŁADNIKI:
- * mleko - 90 ml
- * olej - 60 ml
- * duże jajko - 1 szt
- * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
- * mąka pszenna - 180 g
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * cukier puder - 70 g
- * marmolada truskawkowa - 50 g
- DODATKOWO :
- * masło - 50 g
- * brązowy cukier do obtoczenia
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami.
Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą.
Nie ma chyba osoby , która w ten dzień nie skusi się na pączka – i dobrze!
Ponoć to przynosi później pecha!
Dziś mam dla Was przepis , który śmiało możecie wykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej kawy , na drugie śniadanie czy też przekąskę w pracy.
Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;)
A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy!
Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko , olej , jajko i olejek dobrze roztrzepujemy.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy – robimy to krótko – tylko do momentu połączenia składników.
Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta.
Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ).
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.
Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze.
Odstawiamy!
Smacznego!