Pasta z czarnych oliwek do chleba
Pasta z czarnych oliwek, inaczej zwana tapenadą, moją tapenadą nie jest bo ma trochę inne składniki ;) A wszystko wzięło się z ostatnich warsztatów na których byłam czyli warsztatach kuchni żydowskiej, gdzie było pyszne pesto pietruszkowe, a mi przypomniała się tapenada. Przyjechałam do domu z szafki wyjęłam oliwki i się zaczęło miksowanie.
Pasta z czarnych oliwek
- 1 słoik czarnych oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- natka pietruszki ( ale nie za dużo )
Oliwki odlać z zalewy, dodać obrane ząbki czosnku i albo drobno posiekać, albo zmiksować, dolać oliwę, dodać ser i posiekaną pietruszkę wszystko albo zmiksować, albo porządnie wymieszać. Dodać ewentualnie pieprzu do smaku.
Zajadać z kromką chleba, bagietką lub tostami. Uwaga, uzależnia ;)