Chleb tygrysi

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mogłam sobie odmówić zrobienia tego chleba… ;-) Chleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! :-)

Chleb tygrysi

Składniki:

Chleb:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka drożdży instant (7g)
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 300 ml letniej wody

Powłoka tygrysia:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości -około 1 godziny.

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut.

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i wyłożyć na blaszkę -przepis podaje, żeby blaszkę wysmarować olejem, ale chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z gorącą wodą. Wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec około 20 minut. Chleb jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód… Studzimy na kratce…

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://www.domesticsluttery.com/2011/06/baking-for-beginners-tiger-bread.html

Zdjęcie - Chleb tygrysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb piwny na zakwasie z miodem
1

Chleb piwny na zakwasie z miod…

Tosia Tosia
Smakowity chleb