Chleb tygrysi
Nie mogłam sobie odmówić zrobienia tego chleba… ;-) Chleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! :-)
Chleb tygrysiSkładniki:
Chleb:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka drożdży instant (7g)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 300 ml letniej wody
Powłoka tygrysia:
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości -około 1 godziny.
2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut.
3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i wyłożyć na blaszkę -przepis podaje, żeby blaszkę wysmarować olejem, ale chleb się przykleja… lepiej wysypać ją np. kaszą manną lub wyłożyć papierem. Bochenek posmarować tygrysią powłoką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z gorącą wodą. Wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec około 20 minut. Chleb jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód… Studzimy na kratce…
Smacznego :-)
Źródło: http://www.domesticsluttery.com/2011/06/baking-for-beginners-tiger-bread.html
Drukuj / PDF