Kasza gryczana niepalona z balsamicznymi pieczonymi warzywami i prażonymi orzechami włoskimi
Po Gdańsku pora na Kraków. Dopiero przyjechałam, ale już się nie mogę doczekać dokładniejszego poznawania miasta, na razie było bardzo pobieżne. Pierwszy post w nowym miejscu dotyczy bardzo zdrowego i smacznego dania, które przygotowałam niedawno. To niepalona kasza gryczana z prażonymi orzechami włoskimi i warzywami pieczonymi z octem balsamicznym. Zaskakująco dobra. Tak przygotowana marchew, cebula i pomidorki zyskują bogaty smak i aromat. Słodycz i kwaskowatość doskonale się równoważą, a wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne mogą być dania wegetariańskie, jeśli jeszcze nie do końca jesteście do nich przekonani.
Kasza gryczana niepalona
z balsamicznymi pieczonymi warzywamii prażonymi orzechami włoskimi
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 125g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 dymka
1) Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i odstawić.
2) Ugotować kaszę, pod koniec dodając posiekany czosnek.
3) W naczyniu do zapiekania wymieszać pokrojone w plastry marchewki
i cebulę podzieloną na ćwiartki z dwiema łyżkami oleju,
1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptą pieprzu.
4) Piec w temperaturze 225 st. C przez 15-20 minut, w połowie czasu przemieszać warzywa.
5) Wymieszać pomidorki z 1 łyżką oleju oraz 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
6) Dodać do reszty warzyw i piec kolejne 6-8 minut.
7) Wymieszać wszystko z octem balsamicznym i piec dalsze 3-5 minut.
8) Kaszę wyłożyć na talerze, a na nią rozłożyć warzywa i posypać orzechami i posiekaną dymką.
Przepis (z małymi zmianami) stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 485 kcal