Bezglutenowe serniczki cytrynowe
Wreszcie ten wyczekany marzec. Od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko dwadzieścia dni, dlatego dziś bardzo wiosennie.
W stu procentach bezglutenowe, cytrynowe maleństwa na spodzie z mąki jaglanej.
/ przepis własny, składniki na 7 serniczków/
Spód:
- 120 g mąki jaglanej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wypełnienie:
- 400 g zmielonego twarożku sernikowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 40 g cukru pudru
- sok + skórka otarta z 1/2 cytryny
do dekoracji: - 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Odjąć 2 łyżki (przydadzą się do dekoracji serniczków). Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek. Wyciąć siedem krążków i umieścić w foremkach do babeczek. Następnie zmiksować składniki masy serowej.Wypełnić nią przygotowane wcześniej spody i udekorować kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zostawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________