Bezglutenowe serniczki cytrynowe

Bezglutenowe serniczki cytrynowe



Zdjęcie - Bezglutenowe serniczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wreszcie ten wyczekany marzec.  Od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko dwadzieścia dni, dlatego dziś bardzo wiosennie.
W stu procentach bezglutenowe, cytrynowe maleństwa na spodzie z mąki jaglanej.


Zdjęcie - Bezglutenowe serniczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na 7 serniczków/

Spód:

- 120 g mąki jaglanej

- 70 g masła

- 40 g cukru pudru

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 1 żółtko

- szczypta soli

Wypełnienie:

- 400 g zmielonego twarożku sernikowego

- 1 żółtko

- 1 łyżka mąki jaglanej

- 40 g cukru pudru

- sok + skórka otarta z 1/2 cytryny

do dekoracji: - 1 łyżka cukru pudru


Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Odjąć 2 łyżki (przydadzą się do dekoracji serniczków). Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek. Wyciąć siedem krążków i umieścić w foremkach do babeczek. Następnie zmiksować składniki masy serowej.Wypełnić nią przygotowane wcześniej spody i udekorować kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zostawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego!


Zdjęcie - Bezglutenowe serniczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe serniczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe serniczki cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów