Wydawałoby się, że kuchnia amerykańska to tylko hamburgery, hot dogi i frytki. Jednak nie! To już mój trzeci przepis z kuchni zza Oceanu i to jaki pyszny! Zapraszam na muffiny marchewkowe.
Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem. Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)
Babeczki były gęste, zbite, mocno czekoladowe, właściwie smakowały jak gorzka czekolada. Fasoli nie wyczuwało się w ogóle. Były bardzo, bardzo smaczne.
Polecam jako alternatywę ruskich, a dodatek bryndzy nadał im ostrości i charakteru. Oscypek natomiast stopił się idealnie na wierzchu. Nie będę więcej zachwalać tylko zapraszam do kosztowania!
Obrać ziemniaka, pokroić w plasterki grubości ok. 5 mm, a następnie na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę z półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. Układać na pergaminie pokrojone ziemniaki, cebulę, pieczarki oraz zieleninę i miętę, następnie posypać pokruszoną fetą, polać oliwą; doprawić solą i pieprzem...
Zacznę od najważniejszego - zrobić sushi w domu to rzecz mega prosta! Gotujemy ryż i zaprawiamy octem ryżowym, siekamy i kroimy ulubione dodatki, a na koniec bawimy się w zwijanie rzeczonego ryżu i dodatków w nori - specjalnych płatach z alg morskich czy wodorostów. Tyle z grubsza :)
Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.
Beignets to popularne w Nowym Orleanie prostokątne pączki. Stanowią jedną ze sztandarowych potraw kuchni kreolskiej, czyli kuchni potomków francuskich imigrantów, którzy przybyli w rejony Luizjany w XVIII wieku. Zresztą, samo słowo „beignet” w języku francuskim oznacza „pączka” lub „racucha”, co w oczywisty sposób tłumaczy ich francuskie korzenie :)
No nastał czas wiosenny, w sklepach pojawia się co raz więcej wspaniałych warzyw i owoców. Można szaleć. Dziś lekka sałtka z listkami botwinki, grillowanym łososiem i mozzarellą. Zapraszam.
Delikatne kakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość, która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!
Pasta z czarnych oliwek, inaczej zwana tapenadą, moją tapenadą nie jest bo ma trochę inne składniki ;) A wszystko wzięło się z ostatnich warsztatów na których byłam czyli warsztatach kuchni żydowskiej, gdzie było pyszne pesto pietruszkowe
Słodycz i kwaskowatość doskonale się równoważą, a wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne mogą być dania wegetariańskie, jeśli jeszcze nie do końca jesteście do nich przekonani.