Cytrynowy biszkopt

Cytrynowy biszkopt


Lemon sponge cake.
Zdjęcie - Cytrynowy biszkopt. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci. Zdjęcie - Cytrynowy biszkopt. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny, 100g mąki tortowej, 125ml jogurtu, 80g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli, 100g cukru na syrop, 200ml wody
Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną.

Kategorie przepisów