Słynne żeberka BBQ z baru u Freddy’ego. Musiałam je przygotować, bo sam ich widok w serialu wprawiał mnie w ślinotok… Opierałam się na przepisie znalezionym w „zeszycie pracy” Babci mojego Karola, przepis nazywał się „żeberka po amerykańsku”. Dodatek selera naciowego nadaje żeberkom niesamowitego smaku, z resztą musicie spróbować sami!
Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów.
Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. (...) Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!
Czy boczek może być składnikiem romantycznej kolacji? Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że nie bardzo, ale jeśli dobrze pokombinujemy, to okazuje się, że ten typowo „męski przysmak” da się wkomponować w niejedną fajną potrawę. Bo kiedy w sklepie zobaczyłam słitaśny dwukolorowy makaron w kształcie serduszek, nie mogłam mu się oprzeć... ;)
Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry, zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe...
Niestety, nie przepadam za klasycznym nadzieniem do sajgonek. Ale sajgonki, w sensie papier ryżowy smażony, po prostu uwielbiam. Skąd w moim kukbuku przepis na sajgonki z cukinią i wędzonym indykiem... pojęcia nie mam, może sama wymyśliłam, może z jakiejś gazety. W każdym razie, kto woli bardziej wyrafinowane oblicze sajgonek, będzie usatysfakcjonowany.
Na patelni podsmażamy kukurydzę, fasolę i pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i ostrą pastą paprykową. Gdy płyn odparuje dokładamy boczek pokrojony w cienkie słupki. Na połówce naleśnika układamy dwie łyżki farszu, przykrywamy plasterkiem sera i składamy na pół. Smażymy z dwóch stron, podajemy ze śmietaną posypaną szczyptą chilli...
Macie już dość nudnych kotletów schabowych lub z piersi kurczaka? Może warto skorzystać z tego przepisu i zjeść coś pysznego i wyjątkowego. Jestem pewna, że Wam zasmakuje polędwiczka faszerowana duszoną cukinią i papryką z dodatkiem musztardy. Smacznego!
Iskierka i M. mogliby na wszystkie posiłki zjadać placuszki, naleśniki, pankejki i inne placuszkopodobne! Goszczą u nas najczęściej na śniadanie lub kolację - dziś padło na kolację w towarzystwie dżemu z jagodzian - ostatniego jaki przyniosłam z piwnicy!
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu. Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej.
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale.