Placuszki jogurtowo-pomarańczowe
Iskierka i M. mogliby na wszystkie posiłki zjadać placuszki, naleśniki, pankejki i inne placuszkopodobne! Goszczą u nas najczęściej na śniadanie lub kolację - dziś padło na kolację w towarzystwie dżemu z jagodzian - ostatniego jaki przyniosłam z piwnicy!
Składniki dla 3 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Składniki dla 3 osób:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml soku z pomarańczy - najlepszy będzie świeżo wyciśnięty
- 50 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3/4 szklanka mąki tortowej
Przygotowanie:
- jogurt wymieszać z sokiem i olejem
- jajko wybić do miseczki, dokładnie wymieszać - "rozmącić" - dodać do jogurtu, wymieszać
- dodać cukier puder i mąkę, dokładnie ze sobą połączyć, ciasto ma być odrobinę gęstsze od naleśnikowego
- na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżce ciasta tworząc małe placuszki, smażyć z każdej strony na złoty kolor
- podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem czy z ulubionym dżemem
Smacznego;)