Kurczak na sosie pomidorowym z chorizo
Proste, rozgrzewające (za sprawą ostrej kiełbasy chorizo) i sycące danie. Intensywny w smaku sos ciekawie kontrastuje z delikatnym mięsem kurczaka.
Jako dodatek polecam po prostu kawałek świeżej bagietki, będzie niezastąpiona do wytarcia resztek sosu z talerza!
Kurczak na sosie pomidorowym z chorizo Składniki- pierś kurczaka - 2 szt
- mąka pszenna - 3 łyżki
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- chorizo - 50 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwki - ok. 10 szt
- masło - 1 łyżka
- oliwa - do smażenia, ok. 5 łyżek
Filety z kurczaka przetnij wzdłuż na pół, aby uzyskać po 2 cienkie kawałki. Lekko je rozbij dłonią lub tłuczkiem.
Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), usmaż na złoto na 1 łyżce masła i oleju. Odłóż na talerz, przykryj folią aluminiową, aby nie przestygły.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę, przesmaż. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w talarki oliwki, zalej pomidorami. Duś kilka minut. Na gorący sos wyłóż mięso, skrop oliwą, posyp kolendrą/natką pietruszki.