Makaron z papryką i boczkiem
Czy boczek może być składnikiem romantycznej kolacji? Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że nie bardzo, ale jeśli dobrze pokombinujemy, to okazuje się, że ten typowo „męski przysmak” da się wkomponować w niejedną fajną potrawę.
Bo kiedy w sklepie zobaczyłam słitaśny dwukolorowy makaron w kształcie serduszek, nie mogłam mu się oprzeć... ;)
W efekcie połączyłam „babski” serduszkowy makaron z „męskim” boczkiem i w ten sposób powstała potrawa, która zadowoli gusta jednej i drugiej strony ;)
MAKARON Z PAPRYKĄ I BOCZKIEM
(2 porcje)
180-200g dowolnego makaronu,
½ cebuli,
120g chudego boczku,
½ czerwonej papryki,
½ żółtej papryki,
½ puszki krojonych pomidorów,
1 łyżka oliwy,
bazylia i oregano (świeże lub suszone),
sól i pieprz,
świeżo starty parmezan do posypania
Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić boczek i smażyć 2 minuty na średnim ogniu. Dodać cebulę i papryki, smażyć kolejne 2 minuty, mieszając. Dodać pomidory z puszki, 3-4 łyżki wody i dusić jeszcze 4-5 minut, aż warzywa będą 'al dente'. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Tuż przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem i udekorować bazylią.