Makaron w cytrynie i śmietanie

Makaron w cytrynie i śmietanie


Pasta in lemon and cream.
Zdjęcie - Makaron w cytrynie i śmietanie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Zdjęcie - Makaron w cytrynie i śmietanie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle, 3 cytryny, 80ml śmietanki słodkiej, 1 łyżka masła, 2 łyżki tartego parmezanu, 1 łyżeczka sezamu czarnego

Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka.
Awokado z gorgonzolą.
Zdjęcie - Makaron w cytrynie i śmietanie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie.
Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku
Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado. Posypać posiekanymi pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką.

Kategorie przepisów