Sajgonki z cukinią i wędzonym indykiem
Niestety, nie przepadam za klasycznym nadzieniem do sajgonek. Ale sajgonki, w sensie papier ryżowy smażony, po prostu uwielbiam. Skąd w moim kukbuku przepis na sajgonki z cukinią i wędzonym indykiem... pojęcia nie mam, może sama wymyśliłam, może z jakiejś gazety. W każdym razie, kto woli bardziej wyrafinowane oblicze sajgonek, będzie usatysfakcjonowany.
Należy mieć:
10 arkuszy papieru ryżowego
200 g wędzonego indyka
200 g cukinii
cebulę
2-3 ząbki czosnku
garść kiełków fasoli mung
łyżeczka sosu sojowego* lub sól do smaku
imbir, kardamon, chilli, pieprz (do smaku, ja daję po sporej szczypcie)
2-3 łyżki oleju
Mięso i cukinię pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgrzać olej, wrzucić przyprawy z cebulą i czosnkiem, a następnie mięso i cukinię, a pod koniec kiełki. Polać sosem sojowym, wymieszać i przesmażać kilka minut. Papier posmarować wodą, a gdy stanie się elastyczny, nakładać farsz i zawijać sajgonki (boki do wewnątrz, a następnie zrolować). Odstawić na trochę, by lekko obeschły, a następnie smażyć na głębokim oleju, aż będą złociste.
*soja potrafi uczulić, mnie na przykład; moje dzieci nie są na nią uczulone, ale staram się ograniczać im soję w diecie
Moja książka jest teraz także dostępna w sklepie alergica.pl! I w księgarni JakWyżej oraz Coryllus Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!