Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu.
Dziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.
Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.
Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.
Znienawidzona przez wielu mini wersja kapusty, czyli brukselka. Wcale nie musi być taka straszna, wystarczy ją smacznie przygotować. Może zasmakuje Wam wersja z prosciutto i pestkami dyni?
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!
Kaszę odcedzamy, dodajemy do niej drobniutko posiekane chilli i natkę pietruszki, skrapiamy wszystko sokiem z ćwiartki cytryny, mieszamy delikatnie widelcem. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 szaszłyczków. Smacznego!
Smaczna i szybka potrawa kuchni chińskiej. Mięso dobrze jest odpowiednio wcześniej zamarynować, ale reszta czynności zajmie nam już tylko małą chwilę. Zamiast wołowiny można eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. kurczakiem lub wieprzowiną.
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.
Pomidorowy sos z wyraźną słodko-kwaśną nutą, dodatkiem rodzynek i chrupiących migdałów (a także oliwek oraz kaparów!). Już sam opis składników zachęca do sięgnięcia po kopiastą łyżkę tego włoskiego dania, nie sądzicie?
Szaszłyki to świetny sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, mało pracochłonnego obiadu. Te przygotowane z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni arabskiej są nie tylko pyszne i soczyste, ale również niezwykle aromatycznie.
Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych, jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.