Polędwiczka z duszonymi warzywami
Macie już dość nudnych kotletów schabowych lub z piersi kurczaka? Może warto skorzystać z tego przepisu i zjeść coś pysznego i wyjątkowego. Jestem pewna, że Wam zasmakuje polędwiczka faszerowana duszoną cukinią i papryką z dodatkiem musztardy. Smacznego!
Polędwiczka z duszonymi warzywami składniki na 3-4 osoby:- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Polędwiczkę myję, obieram z błonek i nacinam wzdłuż (przez środek). Rozkładam polędwiczkę, rozbijam tłuczkiem przez torebkę foliową aby nie naruszyć struktury mięsa. Z obu stron oprószam solą i pieprzem.
Z papryki usuwam pestki i ogonek, z cukinii odcinam końcówkę, oba warzywa kroję w drobniutką kostkę.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa, oregano i duszę pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Na koniec odparowuję wodę, dodaję musztardę, doprawiam solą i pieprzem. Wystudzone warzywa układam na całości rozbitej polędwiczki. Zawijam całość w roladę i wiążę nitką, aby utrzymać kształt rolady. Zawijam szczelnie w folię aluminiową.
Wstawiam całość do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu odstawiam polędwiczkę na 5-6 minut, nie rozwijając jej z folii. Dopiero potem kroję w plastry. Dzięki temu mięso będzie soczyste.