Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs.
Zamarzyły mi się knedle, pachnące cynamonem, nadziane pysznymi rozpieczonymi jabłkami. Takimi knedlami, możemy delektować się cały rok, nie bojąc się końca truskawkowego sezonu.
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne, niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno solo, jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Jak by nie patrzeć, zapiekanka ta jest całkiem prosta i pewnie niejedno z Was jadło w swoim życiu coś podobnego ;) Dlatego ja zdecydowałam się na bogatszą, panamską wersję. Zapiekanka jest bardzo smaczna, a najlepiej smakuje odgrzewana, dlatego warto ją zrobić dzień wcześniej :)
Ci z Was, którzy znają mnie już trochę wiedzą, że mam słabość do kuchni włoskiej a w szczególności do makaronów...zwłaszcza w weekendy... A dzisiaj w końcu piątek! Także wracając z pracy/szkoły wpadnijcie do sklepu i kupcie składniki na...
Dzisiaj proponuję polędwiczkę z dodatkiem selera. Mięso jest delikatne, jak to zwykle w przypadku polędwiczki bywa, a sos, na winie, z selerem jest bardzo smaczny. Danie podałam do kaszy jęczmiennej i surówki z kapusty, marchewki i pora.
Kiedy czasu na gotowanie w ciągu tygodnia brakuje, dania z makaronem są idealny rozwiązaniem. Szybkie w przygotowaniu, zawsze pyszne, sycące i zostawiające błogi uśmiech zadowolenia na twarzy .
Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
Nie sądziłam, że pęczak może być tak dobry. Zawsze kojarzył mi się z twardawą kaszą, na którą bardzo rzadko się decydowałam. Myślę jednak, że przygotowany w ten sposób zagości w moim domu na dłużej. Duży plus również za jego niski indeks glikemiczny (zaledwie 25). Osoby będące na Montignacu mogą bez obaw łączyć go więc z tłuszczami.
Bardzo smaczny pomysł na rybę prosto z egzotycznej Dominikany. Sos przygotowałam dzień wcześniej i uważam, że był to bardzo dobry pomysł, bo smaki się „przegryzły” i dzięki temu smakował lepiej, przynajmniej według mnie .
W tym czasie pokazane jest dosłownie wszystko, każdy etap przygotowywania faszerowanych papryk dlatego odtworzenie przepisu było w tym przypadku bardzo proste. Efekt jest rewelacyjny i ja na pewno będę wracać do tego dania bardzo często.