Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym
Bardzo smaczny pomysł na rybę prosto z egzotycznej Dominikany. Sos przygotowałam dzień wcześniej i uważam, że był to bardzo dobry pomysł, bo smaki się „przegryzły” i dzięki temu smakował lepiej, przynajmniej według mnie . Taki sos jest nie tylko pyszny, ale i uniwersalny – sądzę, że będzie świetnie smakował nie tylko jako dodatek do ryby, ale także kurczaka lub po prostu samych warzyw i ryżu.
RYBA W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM
(4 porcje)
4 filety z morskiej ryby (u mnie flądra),
3 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z limonki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki mąki,
400ml mleka kokosowego,
1 mała cebula,
1 papryczka chili (lub mniej, wg uznania),
2 łyżki posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki),
2 łodygi selera naciowego,
oliwa,
sól i pieprz
Filety z ryby natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki.
Cebulę, selera i papryczkę chili (bez pestek) posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, kolendrę i mąkę, zasmażać na małym ogniu przez 2 minuty. Mieszając, wlać mleko kokosowe i gotować ok. 15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą. Na koniec sos zmiksować.
Na drugiej patelni na kilku łyżkach oliwy usmażyć rybę.
Podawać z sosem.
(przepis stąd, znaleziony na blogu Grumków)