Biber dolmasi czyli faszerowana papryka z filmu" Głową w mur"
Od pewnego czasu dostaję od Was sygnały, że chcielibyście zobaczyć więcej filmów alternatywnych, mało znanych, przede wszystkim z innych krajów, bo rzeczywiście większość filmów które pokazuje to kino amerykańskie. Biorę sobie do serca i rozważam każdą prośbę o to co chcecie oglądać na blogu dlatego dzisiejszy przepis to wstęp do tego czego będzie więcej w najbliższym czasie.
Cahit to czterdziestoletni mężczyzna, który próbuje walczyć z życiem za pomocą alkoholu i narkotyków. W końcu jednak dochodzi do wniosku, że jedynym wyjściem może być samobójstwo. I to staje się wspólnym mianownikiem, który łączy go z Sibel, młodą turczynką. Sibel podobnie jak Cahit jest w życiowym dołku.
Brutalne obrazy, dużo seksu, narkotyków i alkoholu w połowie filmu przerywa piękna scena gotowania, aż 3 cudowne minuty :) W tym czasie pokazane jest dosłownie wszystko, każdy etap przygotowywania faszerowanych papryk dlatego odtworzenie przepisu było w tym przypadku bardzo proste. Efekt jest rewelacyjny i ja na pewno będę wracać do tego dania bardzo często.
Trochę o samej potrawie... Wyczytałam, a z resztą widać to też gołym okiem w tej filmowej scenie, że papryki które mamy tu w Polsce różnią się od tych tureckich - są przede wszystkim większe. Zależy to od gatunku, który w Turcji nazywa się po prostu "dolmalik biber" co przetłumaczyć można najprościej jako "papryki do faszerowania". Faszerować taką paprykę można ryżem, mięsem, kaszą bulgur, kus-kusem czy nawet innymi warzywami, ale ważne jest aby pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Istotna jest mięta - w filmie widać suszoną, ja dodałam świeżej. Pamiętajcie o nacięciu papryki z boków, dzięki temu sos będzie mógł swobodnie wypływać, a papryka nie pęknie podczas gotowania.
Prawdziwą skarbnicą tureckich przepisów jest blog Turcja od kuchni, z ciekawości zaczytałam się w nim ostatnio i bardzo Wam polecam :)
SKŁADNIKI:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Głową w mur | Gegen die wand (2004) produkcja: Niemcy, Turcja reż. Fatih Akin
Cahit to czterdziestoletni mężczyzna, który próbuje walczyć z życiem za pomocą alkoholu i narkotyków. W końcu jednak dochodzi do wniosku, że jedynym wyjściem może być samobójstwo. I to staje się wspólnym mianownikiem, który łączy go z Sibel, młodą turczynką. Sibel podobnie jak Cahit jest w życiowym dołku.
Brutalne obrazy, dużo seksu, narkotyków i alkoholu w połowie filmu przerywa piękna scena gotowania, aż 3 cudowne minuty :) W tym czasie pokazane jest dosłownie wszystko, każdy etap przygotowywania faszerowanych papryk dlatego odtworzenie przepisu było w tym przypadku bardzo proste. Efekt jest rewelacyjny i ja na pewno będę wracać do tego dania bardzo często.
Trochę o samej potrawie... Wyczytałam, a z resztą widać to też gołym okiem w tej filmowej scenie, że papryki które mamy tu w Polsce różnią się od tych tureckich - są przede wszystkim większe. Zależy to od gatunku, który w Turcji nazywa się po prostu "dolmalik biber" co przetłumaczyć można najprościej jako "papryki do faszerowania". Faszerować taką paprykę można ryżem, mięsem, kaszą bulgur, kus-kusem czy nawet innymi warzywami, ale ważne jest aby pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Istotna jest mięta - w filmie widać suszoną, ja dodałam świeżej. Pamiętajcie o nacięciu papryki z boków, dzięki temu sos będzie mógł swobodnie wypływać, a papryka nie pęknie podczas gotowania.
Prawdziwą skarbnicą tureckich przepisów jest blog Turcja od kuchni, z ciekawości zaczytałam się w nim ostatnio i bardzo Wam polecam :)
SKŁADNIKI:
- 1 kg zielonej papryki (ok. 6-8 sporych papryk)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kubek drobnego ryżu
- 1 mały pęczek pietruszki
- ½ szklanki wody
- 1-1,5 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 pomidor
- 1 szklanka bulionu
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (greckiego, lub bałkańskiego)
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- W misce umieść mięso, oraz ryż.
- Cebulę, oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę, a następnie dodaj do ryżu i mięsa.
- Pietruszkę posiekaj drobno i również dodaj do reszty.
- Całość dopraw wszystkimi przyprawami i ziołami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, miętą, oraz dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Zalej wodą i wymieszaj dokładnie.
- Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne, natnij delikatnie papryki z każdego boku, a następnie wypełnij farszem. Nie ubijaj za mocno, żeby ryż mógł swobodnie napuchnąć podczas gotowania.
- Do 1 szklanki bulionu dodaj resztę koncentratu pomidorowego i wymieszaj dokładnie.
- Pomidora pokrój na 6-8 części.
- Do dużego i szerokiego garnka nalej 2-3 łyżki oliwy, ułóż papryki obok siebie, w każdą paprykę włóż kawałek pomidora i zalej bulionem(szczególnie do środka papryk), przykryj i gotuj na średnim ogniu przez ok. 1-1,5 godziny. W połowie gotowania możesz "podlać" papryki od środka odrobiną wody.
- Ugotowane papryki podawaj z sosem z garnka, posypane posiekaną pietruszką, oraz dodatkowo z sosem jogurtowym ze świeżo wyciśniętym czosnkiem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Głową w mur | Gegen die wand (2004) produkcja: Niemcy, Turcja reż. Fatih Akin