Zapiekanka "Johnny Mazetti"

Zapiekanka "Johnny Mazetti"

Johnny Marzetti to nazwa zapiekanki z makaronu, mielonej wołowiny, sosu pomidorowego i sera. Potrawa ta powstała w mieście Columbus w stanie Ohio. Wymyśliła ją włoska imigrantka Teresa Marzetti, nazwała na cześć swojego szwagra i podała w swojej restauracji. Nie do końca wiadomo, kiedy dokładnie miało to miejsce, jednak w 1920 potrawa ta była ponoć popularna w całym stanie Ohio i tak jest do tej pory – zapiekankę tę nadal podaje się na spotkaniach towarzyskich lub jada w stołówkach.
Ciekawostką jest fakt, że zapiekanka ta zyskała także ogromną popularność nieco dalej na południe, w... Strefie Kanału Panamskiego. Wersja panamska jest nieco bogatsza w składzie, często zawiera oliwki i grzyby, a pisana jest jako „Johnny Mazetti” (bez „r”). Mało tego, ponoć większość panamczyków nie ma pojęcia o oryginalnym pochodzeniu tej zapiekanki i jest przekonana, że to ich lokalna potrawa ;)

Jak by nie patrzeć, zapiekanka ta jest całkiem prosta i pewnie niejedno z Was jadło w swoim życiu coś podobnego ;) Dlatego ja zdecydowałam się na bogatszą, panamską wersję. Zapiekanka jest bardzo smaczna, a najlepiej smakuje odgrzewana, dlatego warto ją zrobić dzień wcześniej :)

Zdjęcie - Zapiekanka "Johnny Mazetti" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKA JOHNNY MAZETTI
(4 porcje)
350g makaronu typu kolanka,
500g mielonej wołowiny,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
150g pieczarek,
4 łyżki zielonych oliwek,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (oregano, tymianek, bazylia),
200g żółtego sera (najlepiej cheddar),
sól i pieprz,
olej lub oliwa

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić mięso i posiekaną cebulę. Smażyć, aż mięso się zetnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać pokrojone oliwki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet winny, brązowy cukier, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze3-4 minuty.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z mięsno-warzywnym sosem.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Przełożyć makaron z sosem, wyrównać powierzchnię i posypać startym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.


(inspiracja z bloga Grumków, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Zapiekanka "Johnny Mazetti" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów