Nalesniki jabłkowe w sosie toffi

Nalesniki jabłkowe w sosie toffi

Proste, szybkie i zawsze smaczne naleśniki z jabłkami w sosie toffi, czy może się ktoś oprzeć tej potrawie? Ulubione, wcale nie wyszukane, pożywne  sniadanie, a do tego szklanka ciepłego mleka.

Zdjęcie - Nalesniki jabłkowe w sosie toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto ok. 10 szt.:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. mleka
  • 3/4 szk. wody
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jabłka /golden lub szara reneta/

Zdjęcie - Nalesniki jabłkowe w sosie toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sos toffi:

  • 40 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka smietany
  • 1 jabłko

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zmiksować, dodać starte jabłka lub drobno pokrojone i wymieszać.
  2. Odstawić na 15 minut.
  3. Olej rozgrzać na patelni i smażyć okrągłe placuszki z obu stron do zarumienienia.
  4. Masło roztopić z cukrem, dodać cynamon, smietanę i  pokrojone w cienkie ćwiartki jabłka.
  5. Gotować przez ok. 3 minuty do zgęstnienia.
  6. Podawać z sosem i  jabłkami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Nalesniki jabłkowe w sosie toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów