108: Penne salmone e spinaci
Ci z Was, którzy znają mnie już trochę wiedzą, że mam słabość do kuchni włoskiej a w szczególności do makaronów...zwłaszcza w weekendy... A dzisiaj w końcu piątek! Także wracając z pracy/szkoły wpadnijcie do sklepu i kupcie składniki na...
PENNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Składniki na 4-5 porcji:
500 g makaronu penne, 40 dkg filetu z łososia świeżego*, 250 g świeżego szpinaku, 100 g masła, 1/2 szklanki mleka lub śmietany, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz
*możecie tez użyć wędzonego, ale jak dla mnie ma zbyt intensywny smak do tego dania.
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Pamiętajcie, żeby ją posolić ;) I od razu weźmy się za łososia. Trzeba usunąć z niego skórę i pokroić rybę w małe kawałki. Później smażymy go na oliwie z oliwek. Jeżeli wybraliście surową rybę - trzeba ją od razu posolić.
Jak tam woda? Jeśli się gotuje - wrzucamy makaron i pilnujemy, żeby się nie rozgotował.
Liście szpinaku trzeba dokładnie opłukać, a ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Do łososia dodajemy masło i mleko/śmietankę, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek i szpinak. Patelnię przykrywamy pokrywką, aby wszystko się poddusiło. Po około minucie mieszamy, jeszcze raz przykrywamy i znów mieszamy i tak, aż do momentu, gdy cały szpinak będzie się zblanszuje. Doprawiamy pieprzem i solą. Odcedzamy makaron i mieszamy go z sosem.
Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie posypać pastę parmezanem...ale ja osobiście do tej wersji makaronu go nie używam.
Buon appetito!