108: Penne salmone e spinaci

Ci z Was, którzy znają mnie już trochę wiedzą, że mam słabość do kuchni włoskiej a w szczególności do makaronów...zwłaszcza w weekendy... A dzisiaj w końcu piątek! Także wracając z pracy/szkoły wpadnijcie do sklepu i kupcie składniki na...


PENNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Zdjęcie - 108: Penne salmone e spinaci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4-5 porcji:
500 g makaronu penne, 40 dkg filetu z łososia świeżego*, 250 g świeżego szpinaku, 100 g masła, 1/2 szklanki mleka lub śmietany, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz
*możecie tez użyć wędzonego, ale jak dla mnie ma zbyt intensywny smak do tego dania.
Zdjęcie - 108: Penne salmone e spinaci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Pamiętajcie, żeby ją posolić ;) I od razu weźmy się za łososia. Trzeba usunąć z niego skórę i pokroić rybę w małe kawałki. Później smażymy go na oliwie z oliwek. Jeżeli wybraliście surową rybę - trzeba ją od razu posolić.
Jak tam woda? Jeśli się gotuje - wrzucamy makaron i pilnujemy, żeby się nie rozgotował.
Liście szpinaku trzeba dokładnie opłukać, a ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Do łososia dodajemy masło i mleko/śmietankę, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek i szpinak. Patelnię przykrywamy pokrywką, aby wszystko się poddusiło. Po około minucie mieszamy, jeszcze raz przykrywamy i znów mieszamy i tak, aż do momentu, gdy cały szpinak będzie się zblanszuje. Doprawiamy pieprzem i solą. Odcedzamy makaron i mieszamy go z sosem.
Zdjęcie - 108: Penne salmone e spinaci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie posypać pastę parmezanem...ale ja osobiście do tej wersji makaronu go nie używam.
Zdjęcie - 108: Penne salmone e spinaci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Buon appetito!

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Błyskawiczny łosoś pieczony z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem

Makrela pieczona z kolendrą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!