Gramigna z delikatnym boczkiem i octem balsamicznym.
Gramigna.
Gramigna, krótki makaron ,obojętnej barwy, to alternatywa w stosunku do tagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
. .
W tym daniu ,intensywny aromat aceto balsamico poprawia smak boczku, istotnego składnika potrawy.
Składniki:
200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego
200g boczku wędzonego
125 ml aceto balsamico di Modena
50 g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez kilka sekund drobno pokrojony boczek. Posolić, wlać ocet i dusić ,dopóki płyn całkowicie nie odparuje. Ugotowany makaron odcedzić i zmieszać z boczkiem. Posypać startym parmezanem. Polecam przepis szczególnie ze względu na wspaniały nowy smak boczku. Potrawa jest łatwa i szybka do wykonania.