Polędwiczka wieprzowa z kaszą w sosie selerowym

Idę za ciosem i i dzisiaj proponuję polędwiczkę  z dodatkiem selera. Mięso jest delikatne, jak to zwykle w przypadku polędwiczki bywa, a sos, na winie,  z selerem jest bardzo smaczny. Danie podałam do kaszy jęczmiennej  i surówki z kapusty, marchewki i pora.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa z kaszą w sosie selerowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1/2 bulwy selera
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz

Mięso umyć, podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Dodać cebulę, czosnek i chwilę smażyć razem. Wlać wino, bulion, sok z cytryny dodać pokrojonego w paski lub startego na grubych oczkach selera i przyprawy. Przykryć i dusić ok. 40 min. Płyn się zredukuje a seler będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pokroić polędwiczkę w plastry.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy