Polędwiczka wieprzowa z kaszą w sosie selerowym
Idę za ciosem i i dzisiaj proponuję polędwiczkę z dodatkiem selera. Mięso jest delikatne, jak to zwykle w przypadku polędwiczki bywa, a sos, na winie, z selerem jest bardzo smaczny. Danie podałam do kaszy jęczmiennej i surówki z kapusty, marchewki i pora.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1/2 bulwy selera
- 100 ml białego wina
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
Mięso umyć, podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Dodać cebulę, czosnek i chwilę smażyć razem. Wlać wino, bulion, sok z cytryny dodać pokrojonego w paski lub startego na grubych oczkach selera i przyprawy. Przykryć i dusić ok. 40 min. Płyn się zredukuje a seler będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pokroić polędwiczkę w plastry.
Smacznego:)