Pełnoziarniste spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowo-śmietanowym
Kiedy czasu na gotowanie w ciągu tygodnia brakuje, dania z makaronem są idealny rozwiązaniem. Szybkie w przygotowaniu, zawsze pyszne, sycące i zostawiające błogi uśmiech zadowolenia na twarzy . Wiem, sprawdziłam, widzę to na swoich dwóch Obżarciuchach!
Nie mogę się doczekać lata, jego bogactwa warzyw, owoców, bo wtedy moje dania z makaronem są bardziej urozmaicone, kolorowe, jest więcej smaków - i łatwiej mi przemycić warzywa latem do menu Chłopaków niż zimą - są typowymi mięsożercami.
To danie przygotowywałam tyle ile gotuje się makaron - około 11-14 minut ;)
Składniki dla 3-4 osób:
- 0,5 kg mielonego z szynki
- 1 sucha mała grahamka lub razowa bulka tarta około 1/2 szklanki
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml puszka lub słoik pomidorów ala pelati (my wyjadamy nasze zapasy z tego przepisu)
- 150 ml śmietanki 30%
- świeża bazylia około 7-8 listków
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- opakowanie makaronu spaghetti z pełnego ziarna
Przygotowanie:
- wstawić posoloną wodę do ugotowania makaronu i przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu
- namoczyć bułkę w mleku, dodać sól, pieprz, mięso i zacząć wyrabiać, pod sam koniec dodać zimną wodę - ponownie wyrabiać (mięso będzie delikatniejsze a pulpeciki mięciutkie)
- rozgrzać oliwę, a z mięsa formować mini pulpeciki, które układać na gorącej patelni i obsmażyć z każdej strony - takim maluchom wystarczą po 1,5-2 minuty z każdej strony
- do już obsmażonego mięsa dodajemy pomidory wylewając je równomiernie na patelnię, do tego ododajemy śmietankę, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy
- po około 3-4 minutach delikatnie należy przemieszać mięsno-pomidorowo-śmietanowy sos, doprawić cukrem i w razie potrzeby solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy
- na sam koniec dodajemy drobniutko pokrojoną bazylię i podajemy w towarzystwie ugotowanego makaronu
Smacznego :)