Pełnoziarniste spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Pełnoziarniste spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Kiedy czasu na gotowanie w ciągu tygodnia brakuje, dania z makaronem są idealny rozwiązaniem. Szybkie w przygotowaniu, zawsze pyszne, sycące i zostawiające błogi uśmiech zadowolenia na twarzy . Wiem, sprawdziłam, widzę to na swoich dwóch Obżarciuchach!

Nie mogę się doczekać lata, jego bogactwa warzyw, owoców, bo wtedy moje dania z makaronem są bardziej urozmaicone, kolorowe, jest więcej smaków - i łatwiej mi przemycić warzywa latem do menu Chłopaków niż zimą - są typowymi mięsożercami.

Zdjęcie - Pełnoziarniste spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowo-śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To danie przygotowywałam tyle ile gotuje się makaron - około 11-14 minut ;)

Składniki dla 3-4 osób:

  • 0,5 kg mielonego z szynki
  • 1 sucha mała grahamka lub razowa bulka tarta około 1/2 szklanki
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml puszka lub słoik pomidorów ala pelati (my wyjadamy nasze zapasy z tego przepisu)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • świeża bazylia około 7-8 listków
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • opakowanie makaronu spaghetti z pełnego ziarna


Przygotowanie:

  • wstawić posoloną wodę do ugotowania makaronu i przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu
  • namoczyć bułkę w mleku, dodać sól, pieprz, mięso i zacząć wyrabiać, pod sam koniec dodać zimną wodę - ponownie wyrabiać (mięso będzie delikatniejsze a pulpeciki mięciutkie)
  • rozgrzać oliwę, a z mięsa formować mini pulpeciki, które układać na gorącej patelni i obsmażyć z każdej strony - takim maluchom wystarczą po 1,5-2 minuty z każdej strony
  • do już obsmażonego mięsa dodajemy pomidory wylewając je równomiernie na patelnię, do tego ododajemy śmietankę, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy
  • po około 3-4 minutach delikatnie należy przemieszać mięsno-pomidorowo-śmietanowy sos, doprawić cukrem i w razie potrzeby solą i pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy
  • na sam koniec dodajemy drobniutko pokrojoną bazylię i podajemy w towarzystwie ugotowanego makaronu


Zdjęcie - Pełnoziarniste spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowo-śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Kategorie przepisów