Knedle z jabłkami i cynamonem
Wiem, że nie mamy aktualnie sezonu knedlowego, ale co począć, kiedy ochota na te słodkie kulki jest ogromna?
Nie przepadam za knedlami z mrożonymi owocami, dlatego moją zimową propozycją, nie będą knedle z truskawkami, na takie musiałabym czekać co najmniej do lata.
Mam jednak smaczną alternatywę, dla zdecydowanie letnich knedli, z truskawkami czy śliwkami.
Zamarzyły mi się knedle, pachnące cynamonem, nadziane pysznymi rozpieczonymi jabłkami.
Takimi knedlami, możemy delektować się cały rok, nie bojąc się końca truskawkowego sezonu.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- mąka
- 1 jajo
- 2 łyżki kaszy manny
- 1kg jabłek
- 0.4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
do polania
masło, bułka tarta, cukier, cynamon
Ziemniaki ugotować, stłoczyć, wystudzić.
Nożem podzielić na cztery części.
Jedną część wyciągnąć, jej miejsce wypełnić mąką.
Dodać jajko, kaszę mannę.
Całość zagnieść.
Jabłka obrać.
Zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Doprawić cynamonem i cukrem.
Małe porcje ciasta rozpłaszczyć, nakładać po łyżeczce nadzienia.
Zlepić knedle, formować kulki.
Knedle gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty.
Knedle podawać polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem.