Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczam
Tweet
Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis pochodzi z kuchni Lidla.
Scroll down for recipe in English
Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekana
- 2 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek białego octu winnego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej łyżkę oleju na dużej i głębokiej patelni i włóż posiekaną kapustę. Dodaj 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj kapustę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około ok. 1,5 godz, do miękkości.
- Jeżeli kapusta stanie się zbyt sucha, wlewaj po 1/2 szklanki soku. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną soli i pieprzu i dodatkową 1 łyżką miodu.
English version
Honey and orange sauteed red cabbage
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 red cabbage, cored, shredded
- 2 1/2 cups of orange juice
- 3 tablespoons honey
- 5 tablespoons white wine vinegar
- canola oil
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat a tablespoon of oil in a large, deep pan and put the chopped cabbage. Add 1 cup of orange juice, 2 tablespoons honey and 2 tablespoons of white vinegar. Season with salt and pepper ans stir.
- Cook, uncovered, for 1,5 hour or until just tender.
- If liquid has evaporated and cabbage becomes too dry, keep adding an orange juice (1/2 cup at the time). At the of cooking, season with a little salt and pepper and 1 tablespoon of honey. Serve.
Drukuj danie wegetariańskie, dodatek do dania głównego, kapusta czerwona, miód, pomarańcze