Nadszedł weekend, jest więcej czasu, można więc spędzić chwilę w kuchni i przygotować bardziej wyszukany obiad. U nas dziś zawitały polędwiczki wieprzowe, zawijane w boczek serwowane na grillowanej cukinii.
Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika...
Znalazłam przepis na gryczotto z niepalonej kaszy gryczanej z mlekiem kokosowym. akurat ani niepalonej kaszy, ani mleka kokosowego nie było na stanie. Bez bólu je ominęłam, jak również skórkę cytryny, ocet i orzeszki pinii. Nie miałam wrażenia, że coś straciłam przez to.
Smaczne wiosenne szybkie danie z brokuła z dodatkiem sadzonego jajka. Do tego pyszny ziołowy sos z suszonymi pomidorami i bazyli . Potrawa prawie bez tłuszczu, lekka i syta.
Uwielbiamy intensywne i zdecydowane smaki, dlatego regularnie przyrządzamy, dania o hinduskiej nucie. Dzisiejsza moja propozycja, to pikantna, niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca, wołowina (można użyć jagnięciny) po indyjsku, z dodatkiem fasolki szparagowej i papryki.
Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.
Zawsze, ale to zawsze dusiłam je w wielkim garze/garach, a ostatnio, w weekend - eksperymentując - nie martwiąc się czy coś się przypali, wykipi czy cokolwiek innego - zwinęłam, ułożyłam i wstawiłam do piekarnika - zrobiły się same! Wyszły wspaniałe, idealnie soczyste, zwarte a jednak delikatne - jakby lżejsze - bo już bez wstępnego obsmażania.
Smaczna i kolorowa potrawka z kurzych udek i papryki, czyli coś na ubarwienie marcowej szarugi. Chociaż potrawa ta pochodzi z wyspy Haiti, to jej składniki są u nas powszechnie dostępne. Warto spróbować :)
Polecam jako alternatywę ruskich, a dodatek bryndzy nadał im ostrości i charakteru. Oscypek natomiast stopił się idealnie na wierzchu. Nie będę więcej zachwalać tylko zapraszam do kosztowania!