Delikatne placuszki z twarogiem
W planach miałam użycie mascarpone, ale pod rękę nawinął mi się poczciwy twaróg (taki w kostce i przemokniętym papierku). Uwielbiam!
Te placuszki są naprawdę puszyste i ekstremalnie delikatne. Zjadłam je z sosem waniliowym. To była prawdziwa kulinarna rozpusta!
Proporcje na ok. 12 sztuk.
Delikatne placuszki z twarogiem Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- maślanka - 1 szklanka
- masło - 2 łyżki, roztopione
- ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
- twaróg - 4 łyżki
- sól - duża szczypta
- olej do smażenia - ok. 1 łyżka
Maślankę wymieszaj z jajkiem, twarogiem, ekstraktem waniliowym, roztopionym masłem. Dodaj suche składniki (wszystkie pozostałe). Połącz, ale nie mieszaj zbyt długo, ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Na patelnię wlej olej, nadmiar zbierz papierowy ręcznikiem, smaż na złoto, z obu stron, małe porcje ciasta. Podawaj np. z cukrem pudrem lub owocami.