Delikatne placuszki z twarogiem

W planach miałam użycie mascarpone, ale pod rękę nawinął mi się poczciwy twaróg (taki w kostce i przemokniętym  papierku). Uwielbiam!

Zdjęcie - Delikatne placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te placuszki są naprawdę puszyste i ekstremalnie delikatne. Zjadłam je z sosem waniliowym. To była prawdziwa kulinarna rozpusta!

Zdjęcie - Delikatne placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 sztuk.

Zdjęcie - Delikatne placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Delikatne placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Delikatne placuszki z twarogiem

Agata, 3 marca 2014

Zdjęcie - Delikatne placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • maślanka - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki, roztopione
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • twaróg - 4 łyżki
  • sól - duża szczypta
  • olej do smażenia - ok. 1 łyżka
Sposób przygotowania

Maślankę wymieszaj z jajkiem, twarogiem, ekstraktem waniliowym, roztopionym masłem. Dodaj suche składniki (wszystkie pozostałe). Połącz, ale nie mieszaj zbyt długo, ciasto nie musi być idealnie gładkie.

Na patelnię wlej olej, nadmiar zbierz papierowy ręcznikiem, smaż na złoto, z obu stron, małe porcje ciasta. Podawaj np. z cukrem pudrem lub owocami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy