Brokuł z wędzonym kurczakiem pod beszamelem.
Szybkie i nieskomplikowane danie na obiad lub rodzinną kolację. Pysznie wygląda i wyśmienicie smakuje. Spełni oczekiwania wielbicieli warzyw i zadowoli amatorów mięsnych dodatków. Prosty i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Zbliża się wiosna. Nie tylko zauważalnie dłuższe i cieplejsze dni mi to podpowiadają. Jak co roku robię się bardziej rozkojarzona, mniej rozważna i więcej szalonych pomysłów pędzi mi po głowie. Trudniej mi tez skupić się na jednej rzeczy. Na gotowaniu także. Nejnowszy bilans: przypalone ziemniaki i zwęglone stir fry z fasolką.
Idzie wiosna, to niezaprzeczalne. Czas wyciągnąć z szafy lżejsze kurtki i stylowo zdziwić się wczesnym rankiem, że wciąż tak zimno na dworze.
Ona wkrótce przyjdzie – wiedzą to już budzące się owady i mój rosnący apetyt na zielone.
Co roku to samo.
***
Brokuły z wędzonym kurczakiem zapiekane pod beszamelem to mój mały kompromis pomiędzy moją ochotą na warzywa i mężowskim apetytem na mięso. Połączenie okazało się warte zapamiętania, a samo danie tak proste, że aż miło. Spokojnie można pozwolić sobie na dłuższy spacer w promieniach marcowego słońca. Przygotowanie obiadu potrwa przecież zaledwie kilka minut i nikt się nawet nie zorientuje.
Składniki:
4 porcje
kcal:1060 B:70 W:66 T:57 (1 porcja: ok. 265kcal)
- 500g brokułu
- 250g wędzonego kurczaka np. z udka
- 100g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mleka (może być rozcieńczone wodą 1:1)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- biały pieprz
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją i obgotuj przez około 5 minut brokuły podzielone na średniej wielkości różyczki. Ugotowane warzywa zanurz w zimnej wodzie, by nie straciły intensywnego koloru. Odcedź.
- W drugim garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Zeszklij, ale nie rumień. Całość podsyp mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż chwilkę mieszając. Nie dopuść do zrumienienia się zasmażki.
- Do gorącej zasmażki dodawaj stopniowo zimne mleko stale i energicznie mieszając trzepaczką do połączenia się składników.
- Dopraw do smaku i dodaj przyprawy. Często mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut. Odstaw z ognia pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch na powierzchni.
- Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą.
- Kuczaka pokrój w kostkę.
- Brokuły i mięso ułóż w naczyniu i zalej sosem beszamelowym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiecz przez około 20 minut.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj też przygotować w ten sam sposób wersję bezmięsną. Kurczaka zastąp obgotowaną marchewką.