Brokuł z wędzonym kurczakiem pod beszamelem.

Brokuł z wędzonym kurczakiem pod beszamelem.

Szybkie i nieskomplikowane danie na obiad lub rodzinną kolację. Pysznie wygląda i wyśmienicie smakuje. Spełni oczekiwania wielbicieli warzyw i zadowoli amatorów mięsnych dodatków. Prosty i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Zdjęcie - Brokuł z wędzonym kurczakiem pod beszamelem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zbliża się wiosna. Nie tylko zauważalnie dłuższe i cieplejsze dni mi to podpowiadają. Jak co roku robię się bardziej rozkojarzona, mniej rozważna i więcej szalonych pomysłów pędzi mi po głowie. Trudniej mi tez skupić się na jednej rzeczy. Na gotowaniu także. Nejnowszy bilans: przypalone ziemniaki i zwęglone stir fry z fasolką.

Idzie wiosna, to niezaprzeczalne. Czas wyciągnąć z szafy lżejsze kurtki i stylowo zdziwić się wczesnym rankiem, że wciąż tak zimno na dworze.

Ona wkrótce przyjdzie – wiedzą to już budzące się owady i mój rosnący apetyt na zielone.

Co roku to samo.

***

Brokuły z wędzonym kurczakiem zapiekane pod beszamelem to mój mały kompromis pomiędzy moją ochotą na warzywa i mężowskim apetytem na mięso. Połączenie okazało się warte zapamiętania, a samo danie tak proste, że aż miło. Spokojnie można pozwolić sobie na dłuższy spacer w promieniach marcowego słońca. Przygotowanie obiadu potrwa przecież zaledwie kilka minut i nikt się nawet nie zorientuje.

Składniki:

4 porcje

kcal:1060 B:70 W:66 T:57 (1 porcja: ok. 265kcal)

  • 500g brokułu
  • 250g wędzonego kurczaka np. z udka
  • 100g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka (może być rozcieńczone wodą 1:1)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • biały pieprz
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją i obgotuj przez około 5 minut brokuły podzielone na średniej wielkości różyczki. Ugotowane warzywa zanurz w zimnej wodzie, by nie straciły intensywnego koloru. Odcedź.
  • W drugim garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Zeszklij, ale nie rumień. Całość podsyp mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż chwilkę mieszając. Nie dopuść do zrumienienia się zasmażki.
  • Do gorącej zasmażki dodawaj stopniowo zimne mleko stale i energicznie mieszając trzepaczką do połączenia się składników.
  • Dopraw do smaku i dodaj przyprawy. Często mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut. Odstaw z ognia pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch na powierzchni.
  •  Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą.
  • Kuczaka pokrój w kostkę.
  • Brokuły i mięso ułóż w naczyniu i zalej sosem beszamelowym.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiecz przez około 20 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Spróbuj też przygotować w ten sam sposób wersję bezmięsną. Kurczaka zastąp obgotowaną marchewką.

Zdjęcie - Brokuł z wędzonym kurczakiem pod beszamelem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów